sobota 18. června 2011

Miloš Zeman - SPO Zemanovci

První setkání s předsedou strany.

Vizitku jsem nedostal, p. Miloš Zeman je veřejně známá osoba a předseda SPO Zemanovci

S panem Zemanem jsme se setkali (předem dohodnuto) v sobotu na oslavách 130 let hasičů v obci Lány. Dostali jsme 15 minut času k osobnímu rozhovoru. To bylo přirozeně málo a předem jsem měl obavy z toho co si během tak krátké chvilky stihneme vlastně říct a vysvětlit. Ukázalo se to být oprávněnou obavou, p. Zeman přišel k diskuzi s již hotovým vlastním názorem. Sezení přineslo taky několik překvapení a poučení. První a hlavní překvapení bylo, že p. Zeman o ElectionsMeteru věděl, a ne jen to, on ElectionsMeter sledoval už 2 roky! Bingo, to jsem nečekal. (ElectionsMeter byl doposud sice ve veřejném, ale testovacím provozu s nulovou popularizací). Pochvaloval si své vlastní postavení v ElectionsMeteru, ale tím veškerá chvála končila. Kritizoval, že je to buď projekt Komunistů, nebo pro Komunistický nebo prostě nepovedený. K názoru ho přesvědčily momentálně rostoucí preference komunistů. Mému vysvětlení, že projekt podchycuje dynamické změny, fakticky teprve teď začíná, a populace, kterou vyhodnocuje je ještě velmi malá, tj. málo reprezentativní, mnoho nerozuměl. Kontroval tím, že pokud budou Komunistům v projektu růst preference tak s tím nechce mít nic společného a dal mi dobrou radu; změnit výsledky, vynulovat výsledky, začít znova měřit, odpojit pro-komunistické hlasující, vrátit se k tradičnímu principu jeden muž/jeden hlas. Evidentně nerozuměl příliš našemu principu kontinuálního hlasování, principu opakovaného hlasování, naší nezávislosti ani našim algoritmům. Zřejmě neznal pravidla a principy fungování ElectionsMeteru. Bohužel byl pevně přesvědčen o své pravdě a v diskuzi mi nedal mnoho příležitosti k vysvětlení. Mohl jsem jen říct, že rozumím jeho přirozeným obavám, ale považuji je spíše za nedorozumění (neporozumění) ElectionsMeteru.

Překvapilo mne soustředění diskuze na Komunisty a techniku hlasování. Z mého pohledu marginálního problému, protože znám principy systému a vím, že to je pouze důkaz jeho dynamiky. Jako mořský příliv, který může krátkodobě stoupat díky měsíčnímu vlivu, ale nikdy nepřekoná fyzikální hranice zemské přitažlivost.

Zklamán jsem byl spíše však nulovou diskuzí a zájmem nad výhodami, potenciálem, cílem, zázemím ElectionsMeteru a možnostmi využití pro SPO Zemanovci.

Pro mne to bylo poučné setkání. V podobné situaci (1) být připraven spíš než na otázky na připomínky, (2) být připraven na obavy a nedorozumění, (3) obecně více dělat osvětu principům a (4) zpřísnit otevřenost ElectionsMeteru, a regulovat jej takovým způsobem, aby názorové proudy byly přirozeně vyrovnány.

1 komentář:

  1. Za lepšími výsledky komunistů v měření stojí Jihočeská KSČM, která umístili na své stránky ikonu profilu KSČM. http://jckr.kscm.cz/

    OdpovědětVymazat